Voetzorg voor mensen met reuma.

 

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan.

Klachten:

De meeste vormen van reuma veroorzakne pijn en stijfheid in gewrichten of spieren. Daardoor kunt u zich minder goed bewegen, wat beperkingen kan geven in het dagelijkse leven. Ook kunt u moe of lsteloos worden door reuma. Klachten kunnen in de loop van de dag erger of juist minder erg worden. 

Verloop:

De meese reumatische aandoeningen zijn chronisch. U kunt er niet van genezen. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen uw klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar blijven afwisselen. 

Oorzaak: 

Het is niet bekend waardoor mensen reuma krijgen. Omgevingsfactoren zoals roken en overwicht spelen waarschijnlijk een rol. Het lijkt er ook op dat reuma ergelijk is. Mensen bij wie reuma in de familie voorkomt hebben meer kans om daar de ziekte getroffen te worden. Heeft u eenmaal een bepaalde vorm van reuma dan is de kans echter niet groter dat u ook een andere vorm van reuma krijgt. 

Voetzorg:

Veel mensen met reuma hebben last van hun voeten. U kunt uw voeten zelf in conditie houden: wissel beweging en rust voor uw voeten af. Verzorg ze goed en draag goede schoenen.

Probeer uw voetgewrichten zo soepel mogelijk te houden door voldoende te bewegen. Doe de oefeningen die u van uw oefen- of fysiotherapeut gekregen heeft.

Hoe zwaarder u bent, hoe meer uw voeten moeten dragen. Zorg er daarom voor dat u geen overgewicht krijgt. Bent u te zwaar? Dan is het belangrijk om af te vallen, eventueel met hulp van een diëtist.

Wat kunt u verder doen?

  • Ga regelmatig naar een pedicure. Voor het knippen van uw nagels, verwijderen van eelt/ likdoorns.
  • Was uw voeten elke dag met alkalivrije zeep en droog ze goed af, vooral tussen de tenen en bij de nagelriemen.
  • Draag sokken of kousen van wol of katoen (tegen transpirerende voeten) en zorg ervoor dat ze niet te strak zitten
  • Vermijd grote temperatuurswisselingen. Neem dus ook geen wisselbad als uw voetgewrichten ontstoken zijn
  • Controleer uw voeten elke dag op wondjes. Heeft u een wondje? Neem dan geen voetbad. Ga naar uw arts als een wondje niet binnen 5 dagen geneest, of als het gaat ontsteken
Vergoeding:
Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor vergoeding van uw pedicurebehandeling. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.